بی اختیاری ادراری؟
نشت کنترل نشده ادرار از مثانه بی اختیاری ادرار نامیده می شود. سیستم ادراری شامل کلیه ها ، مثانه ، مجرای ادرار و مجرای ادرار است. ادرار با فیلتر کردن خون در کلیه ها تولید می شود و سپس از مجرای ادرار به مثانه منتقل می شود. سپس ادرار در مثانه ذخیره می شود و هنگامی که مثانه پر است ، اسفنکتر ترمینال باز می شود و از طریق مجرای ادرار بدن خارج می شود.
در صورت اختلال در عملکرد سیستم فوق، کمبود ادرار رخ می دهد. اگرچه ممکن است بی اختیاری ادرار با افزایش سن افزایش یابد. اما بی اختیاری بخشی از روند طبیعی پیری نیست. سونوگرافی یکی دیگر از دستورات پزشک برای بررسی عملکرد مثانه هنگام تعیین علت بی اختیاری ادرار است. هنگام معاینه بیماران مبتلا به بی اختیاری ادرار باید سونوگرافی انجام شود تا ادرار باقیمانده مشخص شود، یعنی مثانه پر و خالی باشد.
هرچه ادرار بیشتر در مثانه به دام بیفتد ، احتمال مسدود کردن گذرگاه و ایجاد مشکل در عضلات و اعصاب مثانه بیشتر است. همچنین تعیین ضخامت دیواره رحم در سونوگرافی بسیار مهم است.
بی اختیاری ادرار چیست؟
بی اختیاری ادرار زمانی رخ می دهد که عضلات کنترل کننده مجرای ادرار از بین رفته یا ضعیف شوند. در نتیجه، ممکن است یک میل ناگهانی و شدید برای ادرار کردن را تجربه کنید. خندیدن عطسه یا ورزش می تواند باعث نشت فشار در فرد شود. همچنین این مشکل زمانی رخ می دهد که در اعصاب کنترل کننده عضلات مثانه و مجرای ادرار مشکلی وجود داشته باشد.
علت ادرار کردن
به طور کلی ، خطر بی اختیاری ادرار با افزایش سن افزایش می یابد. اما ادرار را نمی توان یک فرآیند طبیعی پیری دانست.
سرطان پروستات (هم خود سرطان پروستات و هم درمان آن با افزایش خطر بی اختیاری در ارتباط است).
بعد از تغییرات در بدن، پس از کاهش سطح استروژن در بدن
هورمون درمانی بعد از یائسگی
زایمان طبیعی متعدد
مصرف مقادیر زیاد ویتامین C.
مصرف بیش از حد شیرین کننده های مصنوعی.
مصرف زیاد فلفل قرمز و شکلات
سیگار و الکل
مصرف برخی از داروهای ضد فشار خون و آرام بخش ها
مصرف زیاد مرکبات
مردچاق
افراد مبتلا به یبوست شدید و مزمن
عوامل خطر برای بی اختیاری ادرار
عواملی که خطر بی اختیاری ادرار را افزایش می دهند عبارتند از:
جنسیت: زنان به دلیل بی اختیاری ادرار بیشتر مستعد اضطراب هستند. بارداری، زایمان، یائسگی و آرایش طبیعی زن از دلایل این تفاوت است. با این حال، مردانی که مشکلات پروستات دارند، در معرض خطر بیاختیاری و استرس بیش از حد هستند.
سن: با افزایش سن ، قدرت عضلات مثانه و مجرای ادرار کاهش می یابد. تغییرات مربوط به سن ، توانایی مثانه در ذخیره ادرار و افزایش خطر بی اختیاری ادرار را کاهش می دهد.
اضافه وزن: اضافه وزن باعث افزایش فشار روی مثانه و عضلات اطراف آن می شود که باعث ضعیف شدن آن و نشت ادرار هنگام سرفه و عطسه می شود.
سیگار کشیدن: سیگار کشیدن خطر بی اختیاری ادرار را افزایش می دهد.
سابقه خانوادگی: اگر یکی از بستگان نزدیک به بی اختیاری ادرار، به ویژه بی اختیاری فوری، مبتلا باشد، خطر ابتلا به این بیماری بیشتر است.
بیماری های دیگر: بیماری های عصبی یا دیابت می تواند خطر بی اختیاری ادرار را افزایش دهد.
انواع بی اختیاری ادرار
برخی از انواع بی اختیاری عبارتند از:
بی اختیاری استرسی: در این نوع، هنگام سرفه، عطسه، سرفه، ورزش یا بلند کردن اجسام سنگین به مثانه، ادرار نشت می کند.
ادرار فوری: فرد نیاز فوری به دفع ادرار دارد. این نوع بی اختیاری می تواند در اثر شرایطی مانند عفونت، روان رنجوری یا دیابت ایجاد شود.
سنگ های مجاری ادراری: فرد به دلیل تخلیه ناقص مثانه دچار تکرر و مداوم ادرار می شود.
اختلال عملکردی: اختلالات روانی یا جسمی مانع از رفتن فرد به توالت می شود. به عنوان مثال ، افراد مبتلا به آرتروز نمی توانند لباس خود را به سرعت بردارند.
استفاده از سونوگرافی در غیاب ادرار
اطلاعاتی که سونوگرافی در مورد ناباروری به ما می دهد:
حجم کامل مثانه
شکل کلیه
بزرگ شدن مجرای ادرار
ادرار باقیمانده
شرایط مخاطی و ضخیم شدن دیواره مثانه
آمادگی برای بی اختیاری ادرار سونوگرافی
به طور کلی ، سونوگرافی کلیه و مثانه نیازی به تهیه ویژه ای از جمله جلوگیری از غذا یا مصرف دارو ندارد. شما فقط باید آب بنوشید تا مثانه خود را قبل از سونوگرافی پر کنید. در واقع ممکن است داروی خاصی برای کاهش درد یا تورم کلیه قبل از سونوگرافی تجویز شود. برای درمان بی اختیاری ادرار حتما باید به فوق تخصص اورولوژی مراجعه نمایید.
نحوه انجام سونوگرافی بی اختیاری ادرار
این آزمایش سونوگرافی برای بررسی میزان باقیمانده ادرار انجام می شود و آزمایش اولتراسوند ابتدا پر بودن مثانه را تشخیص می دهد. سپس یک معاینه اولتراسوند دیگر با خالی بودن مثانه انجام می شود تا حجم ادرار باقیمانده اندازه گیری شود. پزشک ژل مخصوصی را روی معده شما اعمال می کند. سپس کاوشگر دستگاه اولتراسوند نواحی مختلف را بررسی می کند و تصاویری از داخل بافت های بدن بر روی مانیتور نمایش داده می شود.